Zdjęcia z Ligi FoodTrucków w Pelplinie

Liga FoodTrucków z wizytą w Pelplinie

Istnieje kilka dat w historii gastronomii, które uważane są za początki food trucków – restauracji na kółkach. Dla jednych prekursorem był Charles Goodnight, twórca „Chuck wagon’a”, prototypowej kuchni polowej (1866 r.), skąd serwował proste jedzenie o dłuższym terminie przydatności na Dzikim Zachodzie, w Stanach Zjednoczonych. Inni uważają, iż początki food trucków to czas przed rozpoczęciem II wojny światowej, kiedy to dokładnie w 1936 r. Oscar Mayer zakończył pracę nad konstrukcją samochodu z silnikiem spalinowym dostosowanego do przygotowywania i sprzedaży posiłków. Co ciekawe, samo auto miało kształt parówki w bułce, z którego prowadzono sprzedaż właśnie hot-dogów.

W majowy weekend, a dokładnie w dniach 14-15 maja, ul. Franciszka Ornassa w Pelplinie pierwszy raz zamieniła się w mobilną restaurację. Wówczas odwiedziło nas 15 mobilnych restauracji na kółkach, które oferowały dania z różnych stron świata. Można było skosztować nie tylko belgijskich frytek, prawdziwie amerykańskich hamburgerów, czy tajskich lodów. Z pewnością każdy, kto przybył na to wydarzenie, znalazł coś dla siebie.

Wyświetlono: 117

Pobierz PDF

Mogą Cię również zainteresować