Najlepszy Produkt Lokalny Gminy Pelplin

Wręczenie nagród za Najlepszy Produkt Lokalny Gminy Pelplin

W ubiegły piątek odbyła się konferencja podsumowująca konkurs na Najlepszy Produkt Lokalny Gminy Pelplin. W Miejskim Ośrodku Kultury o godzinie 18:00 spotkali się wszyscy uczestnicy, którzy zgłosili swoje produkty do oceny.

Zebrani podczas piątkowego spotkania mogli wysłuchać wykładu propagatorki kociewskich i regionalnych smaków P. Krystyny Gierszewskiej. Opowiadała ona o lokalnych produktach t.j. Fefernuski Kociewskie czy Gryz – kociewski deser, które są wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

221007183337015.jpg

Z kolei Kamila Kamrowska (która była członkiem komisji konkursowej) w ramach konferencji przeprowadziła pokaz „live cookingu” wraz z degustacją przygotowanej potrawy (Rösti z Glómzą kociewską i chipsem z boczku). Podczas gotowana podzieliła się także swoimi doświadczeniami jak przygoda związana z gotowaniem rozwija horyzonty.

221007183002014.jpg

Głównym punktem programu konferencji było wręczenie nagród za Najlepszy Produkt Lokalny Gminy Pelplin. Zastępca Burmistrza Krzysztof Adamczyk przedstawił wszystkie zgłoszone produkty, a Burmistrz Miasta i Gminy Pelplin Mirosław Chyła wraz z przedstawicielami komisji konkursowej: Remigiuszem Jutrzenką (szefem kuchni w Seminarium Duchownym) i Anną Kaluzą wręczył każdemu uczestnikowi pakiet z Pelplińskimi Specjałami. Po przekazaniu upominków nastąpiło ogłoszenie laureatów konkursu. Komisja doceniał aż 6 produktów, wręczając 3 nagrody główne i 3 wyróżnienia. Najlepszym produktem lokalnym Gminy Pelplin został wybrany ser podpuszczkowy z ziołami przygotowany przez Panią Karinę Bańczak z Międzyłęża.

- 17 zgłoszonych produktów do konkursu na Najlepszy Produkt Lokalny Gminy Pelplin pokazuje, że z pokolenia na pokolenie dalej są przekazywane tradycje kulinarne. Państwa odzew na ten konkurs wzmacnia kulinarną tożsamość naszego regionu. Jestem przekonany, że nie jest to ostatnie kulinarne wydarzenie w naszej Gminie - powiedział Burmistrz Miasta i Gminy Pelplin Mirosław Chyła

Wyniki konkursu:

  • 1. Miejsce (nagroda 2000zł) - Ser podpuszczkowy z ziołami – Karina Bańczak z Międzyłęża
  • 2. Miejsce (nagroda 1500zł) – Pieczony czaj owocowy – Aleksandra Mikołajczak z Kulic
  • 3. Miejsce (nagroda 1000zł) – Konfitura z płatków róży – Agata Żuraw z Lignów Szlacheckich
  • Wyróżnienie (nagroda 500zł) – Pasztet z drobiowych wątróbek – Katarzyna German z Pelplina
  • Wyróżnienie (nagroda 500zł) – Szynka wędzona – Karol Róg z Gręblina
  • Wyróżnienie (nagroda 500zł) – Podgrzybki marynowane – Danuta Mikołajczak z Kulic
221007190620041.jpg

Gratulujemy wszystkim laureatom i uczestnikom konkursu!

Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wyświetlono: 420

Pobierz PDF

Mogą Cię również zainteresować