cover photo  „O jeściu na Kociewiu”

14. edycja Sympozjum Kulinarnego „O jeściu na Kociewiu”

7 grudnia 2024 roku odbędzie się 14. edycja Sympozjum Kulinarnego „O jeściu na Kociewiu”, które promuje walory i tradycje kuchni Kociewia. Wydarzenie rozpocznie się o godzinie 12:00 w Domu Kultury w Subkowach.

W programie

  • Powitanie i odśpiewanie hymnu Kociewia
  • „Moczka czy Fefernuski” – śląsko-kociewskie pogaduchy świąteczne
  • Projekcja filmu: „Na Kociewiu rok cały – Boże Narodzenie”
  • Występ artystyczny zespołu BIAŁOGŁOSY
  • Ogłoszenie wyników konkursu plastycznego „Najpiękniejsza kartka bożonarodzeniowa”
  • Prezentacja i degustacja potraw bożonarodzeniowych, w tym:
    • Tradycyjny stół śląski: przygotowany przez KGW Czyżowice (Powiat Wodzisławski) oraz Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie
    • Tradycyjny stół kociewski: w wykonaniu Kółka Rolniczego – KGW Śliwiny (Gmina Tczew) oraz Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie

To wyjątkowe wydarzenie łączy tradycję, kulturę i smaki Kociewia z wpływami innych regionów, oferując niepowtarzalną świąteczną atmosferę. Serdecznie zapraszamy!

Organizatorzy:

  • Kociewskie Forum Kobiet
  • Powiat Tczewski
  • Gmina Subkowy
  • Dom Kultury w Subkowach

Patronat honorowy:

  • Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk
  • Wójt Gminy Subkowy Mirosław Murzydło

Współpraca:

  • Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie
  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie
  • Lokalna Organizacja Turystyczna KOCIEWIE
  • Powiat Wodzisławski
  • KGW Czyżowice i Kółko Rolnicze – KGW Śliwiny

Współfinansowanie:

  • Gmina Subkowy, Powiat Tczewski, Samorząd Województwa Pomorskiego, Dom Kultury w Subkowach, Kociewskie Forum Kobiet

Wsparcie:

  • Lokalna Grupa Działania "Wstęga Kociewia"

Wyświetlono: 216

Pobierz PDF

Mogą Cię również zainteresować