14. edycja Sympozjum Kulinarnego „O jeściu na Kociewiu”
7 grudnia 2024 roku odbędzie się 14. edycja Sympozjum Kulinarnego „O jeściu na Kociewiu”, które promuje walory i tradycje kuchni Kociewia. Wydarzenie rozpocznie się o godzinie 12:00 w Domu Kultury w Subkowach.
W programie
- Powitanie i odśpiewanie hymnu Kociewia
- „Moczka czy Fefernuski” – śląsko-kociewskie pogaduchy świąteczne
- Projekcja filmu: „Na Kociewiu rok cały – Boże Narodzenie”
- Występ artystyczny zespołu BIAŁOGŁOSY
- Ogłoszenie wyników konkursu plastycznego „Najpiękniejsza kartka bożonarodzeniowa”
- Prezentacja i degustacja potraw bożonarodzeniowych, w tym:
- Tradycyjny stół śląski: przygotowany przez KGW Czyżowice (Powiat Wodzisławski) oraz Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie
- Tradycyjny stół kociewski: w wykonaniu Kółka Rolniczego – KGW Śliwiny (Gmina Tczew) oraz Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie
To wyjątkowe wydarzenie łączy tradycję, kulturę i smaki Kociewia z wpływami innych regionów, oferując niepowtarzalną świąteczną atmosferę. Serdecznie zapraszamy!
Organizatorzy:
- Kociewskie Forum Kobiet
- Powiat Tczewski
- Gmina Subkowy
- Dom Kultury w Subkowach
Patronat honorowy:
- Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk
- Wójt Gminy Subkowy Mirosław Murzydło
Współpraca:
- Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie
- Lokalna Organizacja Turystyczna KOCIEWIE
- Powiat Wodzisławski
- KGW Czyżowice i Kółko Rolnicze – KGW Śliwiny
Współfinansowanie:
- Gmina Subkowy, Powiat Tczewski, Samorząd Województwa Pomorskiego, Dom Kultury w Subkowach, Kociewskie Forum Kobiet
Wsparcie:
- Lokalna Grupa Działania "Wstęga Kociewia"
Wyświetlono: 216