„Od pola do stołu” zasady bezpieczeństwa żywności | www.pelplin.pl

„Od pola do stołu” zasady bezpieczeństwa żywności

Dodano przez Redaktor, 28 maja 2014 w Ogólne, Ogłoszenia
0

Główny Inspektor Sanitarny w Tczewie informuje, że w ostatnim czasie odnotowano znaczny wzrost powiadomień zgłaszanych do systemu RASFF w związku z zakażeniami owoców miękkich pochodzących z Polski patogennymi wirusami, w tym WZW A przenoszonymi przez żywność.

W związku ze zbliżającym się sezonem zbiorów owoców zadanie przekazywania informacji plantatorom owoców na temat wymagań higieniczno – sanitarnych  jakie powinien spełniać podczas zbioru owoców miękkich, w celu ochrony przed zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi, ma duże znaczenie dla zdrowia i życia ludzi.

Rolnicy prowadzący produkcję pierwotną i/lub prowadzący dostawy bezpośrednie płodów rolnych mają obowiązek zarejestrowania działalności u Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Tczewie.

Zalecenia w celu ograniczenia ryzyka zanieczyszczenia owoców miękkich wirusami na etapie zbioru

Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej inspekcji sanitarnej