IV Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu”

Dodano przez Administrator, 4 września 2013 w NGO, Ogólne
0

Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet zaprasza na IV Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu”, które odbędzie się dnia 5 października 2013 roku w Domu Kultury w Subkowach.

Imprezie co roku towarzyszą inne regionalne potrawy, powstają nowe publikacje, a na scenie występują znane gwiazdy polskiej estrady.

Tradycją październikowego kulinarnego święta w Subkowach są tematyczne wykłady popularno-naukowe, konkursy plastyczne i kulinarne, warsztaty połączone z degustacją najróżniejszych potraw przygotowywanych zgodnie z tematem Sympozjum. Podczas uroczystości wręczana jest statuetka „Hit Sympozjum Kulinarnego” za najciekawszą potrawę.

Na tegorocznej imprezie królować będą takie kociewskie warzywa jak:
„kasza, groch, fasola”
Celem Sympozjum jest zarówno przekazywanie tradycji lokalnych kolejnym pokoleniom zamieszkującym Region Kociewski, jak i poszukiwanie bardziej nowoczesnych elementów pojawiających się w kociewskiej kuchni. Dzięki temu Sympozjum jest swoistym połączeniem tradycji i nowoczesnych trendów oraz stanowi element integracji międzypokoleniowej.

Współorganizatorzy: Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich dla Województwa Pomorskiego, Powiat Tczewski, Urząd Gminy Subkowy, Dom Kultury w Subkowach, Lokalna Organizacja Turystyczna „Kociewie”.
Patronat honorowy: Mirosław Murzydło Wójt Gminy Subkowy

Poniżej program IV Sympozjum Kulinarnego O jeściu na Kociewiu”

Data: 05.10.2013 r.
Miejsce: Dom Kultury w Subkowach

13.30  – rejestracja uczestników i powitanie przez Kociewski Zespół  Regionalny „Burczybas”
14.00  – IV Sympozjum Kulinarne  „O jeściu na Kociewiu”
- odśpiewanie hymnu Kociewia
- otwarcie sympozjum
-  prezentacja książki kucharskiej „Pory roku na talerzu”
- referat „Czy smaczne są kluski z szablami? Czyli o fasoli, grochu i kaszy w kulturze regionu”
- referat „Dla zdrowia i figury – dlaczego warto jeść  strączkowe i kasze”
- występ Kociewskiego Zespołu Regionalnego „Burczybas”
15.00  – ogłoszenie wyników konkursu plastycznego „Szable na tyczce czyli moja przygoda z fasolą”
15.00   – głoszenie wyników konkursu kulinarnego „Zupa kociewska – kasza” i  wręczenie statuetki
HIT SYMPOZJUM
15.30  – koncert w wykonaniu Andrzeja Rybińdkiego
16.35  – biesiada z degustacją regionalnych potraw z kaszą, grochem i fasolą
20.00  – zakończenie IV Sympozjum

Ponadto w programie:
warsztaty kulinarne pt. „ Kipi kasza, kipi groch”
14.00 – 20.00 – wystawa prac konkursu plastycznego „Szable na tyczce czyli moja przygoda z fasolą”
14.00 – 20.00 – stoisko z warzywami strączkowymi Firmy ZPH POL
14.00 – 20.00 – stoiska z rękodziełem i haftem kociewskim


Z przyczyn niezależnych od organizatorów IV Sympozjum Kulinarnego „O jeściu na Kociewiu” nastąpiła zmiany artysty. Nie wystąpi Krystyna Giżowska lecz Andrzej Rybiński. Za zmianę artysty serdecznie przepraszamy.